Beeld analyse

Beeldanalyse: Mondriaan.

 

 

Ik heb de compositie met Rood, Geel en Blauw van Pieter Mondriaan gekozen. Het schilderij komt uit 1921 en is 59,5 cm bij 59,5 cm groot. Ik heb het kunstwerk gekozen, omdat ik het een mooi werk vind en meer van de schilder wil weten. De gebruik van kleur Mondriaan heeft gebruikt spreekt mij het meest aan. Wat ik iets minder vind is dat hij niet verschillende tinten rood, geel en blauw gebruikt. Dit is het enige werk wat ik van Piet Mondriaan heb gezien.

 

Het kunstwerk is abstract en is tweedimensionaal op doek geschilderd. Het ijs fijn en glad geverfd. De combinatie van zwarte lijnen met gekleurde vakken is wat zijn werk iconisch heeft gemaakt. Door de kleuren van het doek af te laten lopen wordt er een dynamisch beeld gecreëerd. Als toeschouwer zou je bijna denken dat deze compositie eigenlijk groter is dan getoond wordt. De vlakken zijn mogelijk slechts pixels van een grotere afbeelding die de toeschouwer zelf moet bedenken. Het schilderij hangt nu in het Gemeentemuseum in Den Haag. Mondriaan heeft dit thuis gemaakt.

 

De meest opvallendste elementen van dit werk zijn; dat er bijna alleen maar primaire kleuren gebruikt, dat hij alleen vierkanten heeft gebruikt, dat hij veel vlakken wit heeft gehouden, ook heeft hij buiten primaire kleuren ook zwart gebruikt. Je kan zien dat het kunstwerk een abstract kunstwerk is, omdat de kunstenaar geen realiteit weergeeft, maar in vormen, lijnen en kleuren werkt.

 

Voor mij waren het eerst gewoon ingekleurde vakjes, totdat ik er beter naar ging kijken. Ik zag dat het niet alleen ingekleurde vakjes waren, maar dat er een verhaal achter zit. Dit heeft voor mij dus ook de meeste indruk gemaakt. Ik denk dat de kunstenaar wilt laten zien dat hij door zwaardere tijden is gegaan en dat aangeeft met zwart en de leukere tijden aangeeft met bijvoorbeeld geel.